Эффективная антенна из петлевых вибраторов для работы в диапазоне 144-146 МГц.
Пости
438
Бали
0
Данная антенна была повторена много раз, впервые использовали для репитера R7 ( KN59QA) в г.Шпола Черкасской обл. При сравнении с фирменными коллинеарными антеннами 3х5/8 работала заметно лучше во всех направлениях, как на приём, так и на передачу.
Антенна повторялась как 4шт. полуволновых петлевых вибратора.
Помню, как станции с юга ( Одесса, Николаев) работали по утрам со станциями Черниговской области через наш репитер.
Антенну можно собирать как на деревянной несущей основе, таки и на вертикальной металлической трубе, проверено, работает практически по кругу.
Кабель для отрезков согласования использовался с К-укорочения = 0.66 ( капроновая изоляция). Если будете использовать кабель с другим наполнителем, пересчитайте отрезки исходя из его фактического К-укорочения.
Вибраторы согнуты из биметалла 4мм.
Эта антенна долгое время применялась как обзорная у меня дома, как-то попал на ТРОПО, больше 20-ти связей с западной и южной Европой 144.300
9292
 
Останнє редагування:

uw5rr

Новичок
Пости
4
Бали
0
Є питання до автора, U коліно 680мм це довжина кабеля в петлі? і який опір кабеля в петлі використовується 75?
 
Пости
438
Бали
0
Є питання до автора, U коліно 680мм це довжина кабеля в петлі? і який опір кабеля в петлі використовується 75?
Вітаю, так, довжина петлі 680мм, при умові що К-укороченя кабелю 0.66-0.67, кабель 75 Ом з капроновим ізолятором, розмір потрібно відміряти по довжині обплетення.
Якщо внутрішня ізоляція кабелю 75 Ом виконана з іншошго діалектрика, потрібно перерахувати цей розмір, в данному разі L/2 х Ку.
 
Останнє редагування:

uw5rr

Новичок
Пости
4
Бали
0
Перемалював у редакторі, так наче трохи зрозуміліше, якщо є час перевірте чи ніде не помилився, можливо комусь буде корисно.
 

Вкладення

Пости
438
Бали
0
Перемалював у редакторі, так наче трохи зрозуміліше, якщо є час перевірте чи ніде не помилився, можливо комусь буде корисно.
Гарно вийшло.
Потрібно точніше вказати відстань між центральною віссю вертикальних вібраторів і щоглою, відстань буде рівна 600+15=615мм.
Підкоректуйте на малюнку.
 
Пости
438
Бали
0
Якщо правильно зрозумів то поправив.
Все так. За багато років було зроблено і випробувано немало антен, але інші антени були далеко від результату з данною антеною.
Пару цих антен, ми використовували на Шполянському репітері R7, одна була на висоті 40М(TX) над землею, інша 20М(RX). Дуже часто через наш репітер зранку спілкувались аматори з Одеси та Сум. Нажаль ту вежу демонтували разом з антенами.
 
Останнє редагування:

uw5rr

Новичок
Пости
4
Бали
0
Я в ефективності цієї антенни не сумніваюсь, акщо по місту проїхати то на висотках стоять по 8-12 елементів для фм радіомовлення, інших не використовують у нас, і діаграма кругова і дальність супер. є сенс побавитись зробити, глянув ще трохи біметалу є має вистачити.
 
Пости
438
Бали
0
Багато аматорів зробили цю антену, хтось тільки 2 елементи, хтось 4, один товариш 8 зробив. По досвіду своєму та інших, можу сказати, що робити потрібно саме 4 елементи. Практична різниця в роботі при переході з 2-х на 4 суттєва. Та антена, що мала 8 елементів працювала як 4 практично, все через втрати на з єднаннях великої кількості відрізків-трансформаторів. Якщо так робити, потрібно обовязково використовувати розєми та трійники коаксіальні, щоб зменшити втрати. Це все робили 15-20 років тому, не маючи нічого окрім КСВ-метра. На тепер, коли є такий чудовий прилад NanoVna, навіть цікаво робити цю антену, коли можливо бачити параметри кожного відрізка кабелю на потрібній частоті, що дає змогу майже ідеально виконати дану антену.
Також, були спроби зробити живлення елементів 4шт трансформаторами з кабелю в одну точку + один трансформатор до 50 Ом. Ця історія закінчилась невдало, великі втрати отримали, мабуть тому, що дійшли до дуже низького опору, а потім його трансформували в більший, отримали значні втрати на трансформації, не робіть так. Та схема живлення вібраторів, що на малюнку, є найоптимальнішою.
Важливо виконати надійну герметизацію всих з,єднань, ні в якому разі це не робіть при допомозі силіконового герметику ( що має замах оцту), це приведе до внутрішннього окислення і проблем з часом при роботі антени. Найкраще використовуйте акриловий герметик (майже не має запаху ), міцно тримає, стійкий до ультрафіолету. Я використовую герметик ABRO ( обов,язково сірого кольору) , він є в автомагазинах, взагалі вічний захист на відкритому повітрі.
 
Останнє редагування:

UR5TM

Новичок
Пости
9
Бали
0
Доброго дня. А хто у нас якісно може виготовити таку антену?
 

Andy

Новичок
Пости
1
Бали
0
Доброго здоров'я. Чи можливо на схемі антени помітити які опори утворюються у місцях з'єднання кабелів, а також що за трансформатори для того щоб можна було використовувати кабелі з іншим Ку.
Незрозуміло що за відрізок 50ом до зниження.
 
Пости
438
Бали
0
@Andy,
Якщо uw5rr
згодиться, домалювати попередный малюнок, так можливо, я підкажу опори.
 
Останнє редагування:

Mikhail

Новичок
Пости
7
Бали
0
Чи можливо на схемі антени помітити які опори утворюються у місцях з'єднання кабелів, для того щоб можна було використовувати кабелі з іншим Ку. Незрозуміло що за відрізок 50ом до зниження.
В с. Погреби, Блощинський Василь UR7UB (RIP) робив таку, раніше мав 3 по 5/8 колінеар (біля 5 метрів висотою). Ця антена значно виграє, навідь біля річки Стугна, держачи в руках, на Баофенд працювали по області ... Приладів таких як NanoVna не мав, КСВ основний ... Так що робіть, не бійтесь (що завтра буде ніхто не знає). Миру та здоров'я, перемоги всим нам.
 

ur3cag

Новичок
Пости
2
Бали
0
А занулення? В гроз на стеку буде "некисла" статіка. В петлевика есть "0", в коаксила теж "0" - просяться на зьедння. Не треба занулювать при прямому зьеднні коаксиала з кінцями петлевіка, наприклад петлевіки москальской фірми Радіал - без петлі через 100 Ом 1/4 транс в трубці або в пряме підключення в директорній структурі F9FT - там петелевик має бути взагалі ізольований - для єфекту самосиметрування.
Хто, коли - ото намлював схему узгодження без зьєдння коси кабеля з "0" антени?
 
Останнє редагування:
Пости
438
Бали
0
Достатньо вильот, що на ньому вібратор закріплений з'єднати з центром нерозрізаної частини вібратору. При умові, що весь каркас виготовлений з трубок, потім заземлити всю конструкцію.
Навіть коли каркас цієї антени був зроблений з дерева, антена була встановлена на телевежі біля маківки щогли зверху, проблем за багато років з грозами не було жодного разу.
 

ur3cag

Новичок
Пости
2
Бали
0
Славік я мав на увазі не заземлення - то якраз не треба робить, а занулення.